WSV De Nieuwe Haven               

 

Watersportvereniging De Nieuwe Haven is de vereniging in Schiedam waar u graag wilt liggen. Dichtbij de restaurants en de winkels in de binnenstad en we hebben alle voorzieningen.

logo-transparant

Over Ons

 

Een mooie jachthaven met alle denkbare voorzieningen gelegen in het centrum van Schiedam aan de Nieuwe Haven waar ook de vereniging zijn naam aan te danken heeft.

De vereniging is opgericht 15 november 1977, dat is ca. 727 jaar na het ontstaan van Schiedam. 

De haven is te bereiken vanaf de de Nieuwe Maas via de Buitensluis en de Voorhaven van Schiedam en na ca. 500 m bakboord uit door de Hoofdbrug, vanuit Delft gaat men door de verschillende bruggen en op een gegeven moment stuurboord uit door de Hoofdbrug en komt men in de Nieuwe Haven, daar moet men zich melden bij de havenmeester naast het clubhuis.

De eerste bebouwing van Schiedam is ontstaan voor 1250 onder de naam Nuwer Scie rond een dam in de Schie, waar ook Huis te Riviere werd gebouwd te midden van kreken en moerassen. Zo ontstond daar een centrum van handel en visserij wat uitgroeide tot een bloeiende haringvisserij.In 1275 kreeg de nederzetting Schiedam stadrechten.

afbeelding-1

Vanaf de 17e eeuw maakt de haringvisserij plaats voor de moutwijnindustrie, die kende zijn bloeitijd tot 1910. In die tijd zijn er vele molens gebouwd aan de rand van Schiedam bestemd voor het malen van graan voor de jenever stokerijen.

De Nieuwe Haven gegraven in 1614 aan de rand van Schiedam kent ook al een historie die al 399 jaar oud is.

Van 1905 tot 1980 waren de Werven Gusto en Wilton Fijenoord de grote werkgevers voor veel schiedammers, veel schepen zijn daar gebouwd. Gusto is geheel verdwenen en op het terrein van Wilton Feijenoord wordt nog reparatie werk verricht.

afbeelding-2

Veel bedrijven zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor appartementen of hebben een ander bestemming gekregen zoals verbouwd tot lofts, restaurants en winkels.

Veel van de geschiedenis ziet men nog aan het uiterlijk van de gebouwen, de historie is terug te vinden op archief materiaal van gemeente en historische vereniging Schiedam.

Watersportvereniging De Nieuwe Haven ligt tussen de vroegere pakhuizen, distilleerderijen, entrepot gebouw, branderijen, scheepshellingen, cartonageindustrie en molens.

Opgericht 15 november 1977, dit ging niet van een leiendak, men was bang dat de watersporter overlast zou veroorzaken. Deze klacht is ongegrond verklaard en men kon verder met de plannen.

Aan de vele gebouwen met de namen Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar, Hoppegebouw, New York en de Nederlanden kunnen we zien dat er veel bedrijvigheid was rond de Nieuwe Haven. Deze gebouwen werden gebruikt door distilleerderijen, branderijen, cartonageindustrie en vele andere zaken die afhankelijk waren met hun aan en afvoer van goederen via het water.

Lange tijd lagen er passagiersschepen voor de Rijnvaart afgemeerd, maar ook dat werd minder en wat overbleef een lege haven met bolders op de kant van de kade.

De bedrijvigheid rond de Nieuwe Haven is tot in de jaren 90 gebleven, aan dezelfde kant als de vereniging zat Bingham met zijn zeilmakerij, iets verder op een openplek daar heeft een wasserij gestaan, nu staan er appartementen. Ook het complex van Bingham is afgebroken daar zijn appartementen gebouwd. Dit is een fraai gezicht en het uitzicht daarvan is levendig want in een haven gebeurt er altijd wel iets.

afbeelding-4

IIN GEBRUIK NAME STEIGERS 1986

Aan de zijde Lange Nieuwstraat is veel veranderd, de werf van Oosterom is gesloopt, evenals bouw en waterbouw onderneming Simons met zijn pontons en hijsstellingen verdwenen (zie foto met een hijsstelling op de achtergrond).

Vooruitgang is niet tegen te houden en rondom de Nieuwe Haven komen steeds meer appartementen. Het aanzien van de haven verandert en krijgt een luxere uitstraling.

In 1983 wordt er begonnen met bodemonderzoek,

15 juni 1983 er wordt een deel van haven en kade gepacht, waar boten af kunnen meren.

1984 de bouwvergunning is afgegeven, men kan beginnen met de inrichting van een jachthaven, het duurt tot 1986 voor de werkzaamheden, zoals palen slaan en steigers bouwen zijn afgerond.

3 mei 1986 de haven wordt feestelijk geopend de leden die een plaats toegewezen kregen kunnen op hun plaats afmeren.

Bij de haven hoort een clubhuis, de plannen liggen klaar en in 1988 staat er een clubgebouw, voorzien van alle faciliteiten, zoals doucheruimte voor dames en heren, een toiletruimte en plaats voor wasmachine en droger.

afbeelding-5KANTINE OUD EN NIEUW NAAST ELKAAR

De Haven was bedoeld voor watersporters uit Schiedam in het reglement stond dat 90 % van de ligplaatsen bestemd waren voor Schiedammers.

Tijden veranderen en zo ook het beleid, de meeste watersporters met een ligplaats komen nog steeds uit Schiedam maar dat is geen strikte regel meer.

Ook de haven verandert en er komen steeds meer ligplaatsen bij.

afbeelding-6

CASCO ZONDER INTERIEUR

Er heeft twee keer een uitbreiding van ligplaatsen plaatsgevonden, 1e in 1989 en 2e in 1999.

In 2007 is de kantine bijna 20 jaar oud en er worden plannen gemaakt om de kantine te renoveren en of een nieuwe kantine bouwen. Dat laatste idee heeft gewonnen want er werd een nieuwe kantine besteld.  Vele opties zijn besproken op bestuur- en ledenvergaderingen, uiteindelijk werd er op 15 oktober 2007 een casco woonark besteld.

Deze werd door vrijwilligers ingetimmerd en voorzien van alle gemakken die we gewend waren.

Dat het een leuk geheel geworden is hebben we te danken aan de professionaliteit van de vrijwilligers, men ziet op de foto`s boven en onder wat het geworden is gelukkig hebben we onder de leden aannemers, intereurbouwers, loodgieters en elektriciens en veel leden met gouden handen die dit voor elkaar gebracht hebben.

afbeelding-7

Zoals te zien een gezellige ruimte, geschikt voor feestjes, vergaderen en andere zaken welke georganiseerd worden door de evenementen commissie.

In het souterrain bevindt zich het havenkantoor met bergruimte, doucheruimte en toiletten, waar ook de wasmachine en droger staan opgesteld.

afbeelding-8

Buiten zitten in de zomer, ook daar is voor gezorgd, we hebben een terras waar men kan genieten van het zonnetje met uitzicht over de haven.

Ook een grijswaterpomp en stortplaats voor fecaliën ontbreekt niet.

In de hal van het clubgebouw hangt een defibrillator.

Vrije ligplaatsen hebben we niet zo vaak, maar het vaargedrag van de leden is zo dat er veel plaatsen vrij zijn waar men als passant kan afmeren en u kunt altijd informeren of er nog een ligplaats vrij is.

afbeelding-9

 

Adres

De Nieuwe Haven 100

3116AB Schiedam

Contact

Email vereniging: ofni.[antispam].@wsvdenieuwehaven.nl

Telefoon havenmeester: 06 57462092